Hem

Varför sluta röka

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Stå emot

Nikotin hjälpmedel

Vad händer i kroppen

Bakslag, återfall

 
Graviditet, små barn
Sluta snusa
Håll vikten
Skador i munnen
Gästboken
Utmana en kompis
Länkar
Om oss
Om cookies
NY Blogg - Sluta röka


       Vad händer i kroppen
     
 
Att sluta röka är början på ett friskare liv. Det påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Redan under de första veckorna kan du glädjas åt flera goda tecken. Samtidigt får du vara beredd på att brottas med abstinens och viktökning. Håll ut!
 
Nikotin är ett nervgift
Nikotin är en starkt beroendeframkallande drog som påverkar hjärnan på liknande sätt som heroin och kokain. Det är inte konstigt om du drabbas av mer eller mindre svår abstinens när giftet försvinner ur kroppen. Håll ut! Besvären brukar gå över efter några veckor. Nikotinersättning eller Zyban kan hjälpa dig att hålla besvären i schack.

Abstinens?!
Abstinens kan yttra sig på flera sätt. Sömnlöshet, yrsel, huvudvärk, svettningar, trötthet, ilska, gråtmildhet och ökad aptit är inte ovanligt. En del känner sig rastlösa och har svårt att koncentrera sig.
Andra upplever stor sorg och saknad.

Viktökning?!
Inte alla, men många går upp 2-3 kg när de slutar röka. Det är ett bevis på att kroppen återhämtar sig. Försök röra på dig varje dag och var uppmärksam på vad och hur du äter.
Det kan hända att kroppen samlar på sig en del vätska så att man känner sig svullen och klumpig. Det beror på att nikotinet påverkat kroppens vätskereglerande hormoner. Efter några rökfria månader brukar kroppen hitta tillbaka till sin balans. Nikotinersättning kan skynda på processen. Daglig motion och 6-8 glas vatten bidrar också till att återställa jämvikten.
Måste man gå upp i vikt? Läs mer

 


Källa: Hälsolinjen
 

DentaWorks

 

Materialet på slutaroka.com är hämtat ifrån:

Folkhälsoguiden

 

free movies. free movies online. online movies