Hem

Varför sluta röka

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Stå emot

Nikotin hjälpmedel

Vad händer i kroppen

Bakslag, återfall

 


       Nikotinhjälpmedel
     
 
Under den första avvänjningstiden kan rent nikotin i form av plåster, tuggummi, tabletter, nässpray eller inhalator hjälpa dig att minska abstinensbesvären och hålla begäret i schack. Produkterna finns att köpa på apoteket. De gör att saknaden efter cigaretter eller snus inte blir så stor. Du blir mindre irriterad, får lättare att koncentrera dig, minskar riskerna för huvudvärk mm.

Vad ska man välja?
Det är en smaksak. Det viktiga är att du väljer rätt styrka. Nikotindosen ska motsvara dina tidigare rök- eller snusvanor. Följ bruksanvisningarna noga. Kombinera gärna de olika produkterna så att du får det stöd som passar dig.
 

 •  
 • Ta gärna hjälp av apoteket, vårdcentralen eller sluta-röka-linjen när du väljer nikotinhjälpmedel.
   
 •  
 • Ett bra startpaket kan vara ett paket plåster och ett paket tuggummi eller tabletter.
   
 •  
 • Saknar du pysslet med snusdosan eller tändaren kan inhalatorn ge sysselsättning och tröst.
   
  Plåster, tuggummi, tabletter, nässpray eller inhalator, läs mer!
   
  Har du snusat regelbundet?
  Då kan du kan behöva både det starkaste plåstret och någon annan produkt. Erfarenheterna visar att det kan vara svårt att sluta snusa utan hjälp. Prova med att använda plåstret som grund och komplettera med tabletter eller tuggummi som ”surrogat-prilla”. Har du svårt att klara dig utan snus kan kanske det receptbelagda läkemedlet Zyban vara något för dig, tala med vårdcentralen.
   
  Har du varit storrökare?
  Har du rökt 15-20 cigaretter per dag eller mer kan du kan behöva kombinera det starkaste plåstret med någon annan produkt. Har du svårt att stå emot röksuget kan kanske nikotin-nässpray eller Zyban vara till hjälp. Kontakta vårdcentralen, båda produkterna är receptbelagda.
   
  Källa: Hälsolinjen
   
   
     
   
   

  Materialet på slutaroka.com är hämtat ifrån:

  Folkhälsoguiden