Hem

Varför sluta röka

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Stå emot

Nikotin hjälpmedel

Vad händer i kroppen

Bakslag, återfall

 
Graviditet, små barn
Sluta snusa

Håll vikten
- Matpyramiden
- Att börja träna
- Träningsprogram
- Träning & Gravid
- Yoga

Skador i munnen
Gästboken
Utmana en kompis
Länkar
Om oss
Om cookies
NY Blogg - Sluta röka


       Måste man gå upp i vikt?
     
 
Det kan vara svårt att undvika, åtminstone den första månaden. Det beror bland annat på att nikotinet ökar ämnesomsättningen, vilket hänger samman med att nikotin är en drog. Inte alla, men många går upp 2-3 kg när de slutar röka eller snusa. Det är ett bevis på att kroppen återhämtar sig.
Kroppen kan också samla på sig vätska så att man känner sig svullen. Det beror på att nikotinet påverkat kroppens vätskereglerande hormoner. Efter några nikotinfria månader brukar kroppen hitta tillbaka till balans. Nikotinhjälpmedel kan skynda på processen. Daglig motion och 6-8 glas vatten varje dag bidrar också till att återställa jämvikten.


Du kan påverka!
 
 •  
 • En daglig promenad på en halvtimme brukar hjälpa mot både nikotinsug och viktökning. Det räcker med att gå, du behöver inte jogga för att öka förbränningen.
   

   
 •  
 • Ät tre ordentliga mål om dagen – frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Hoppa inte över någon måltid. Det ökar risken för att du blir hungrig och trött och börjar småäta.
   
 •  
 • Försök att distrahera dig med något annat. Drick ett glas vatten eller tugga på ett sockerfritt tuggummi, ta en frukt eller något annat som passar dig.
   

   
  Källa: Hälsolinjen
   
   

   

   

   

  Materialet på slutaroka.com är hämtat ifrån:

  Folkhälsoguiden